Pozdravljeni

Previous
Next

Suha in razpokana koža zaradi pretirane uporabe mila in razkuževanja?

Suha in razpokana koža je lahko posledica porušene kožne bariere

Obdobje epidemije korona virusa je s seboj prineslo veliko sprememb. Bistvenega pomena je postala higiena, predvsem redno umivanje in razkuževanje rok.

Po priporočilih Inštituta za javno zdravje (NIJZ) si je potrebno redno in pravilno umivati roke s toplo vodo in milom, postopek pa mora trajati vsaj 20 sekund. V primeru, da nimamo dostopa do tekoče in čiste vode je potrebno uporabiti razkužilo.

Vendar pa ne smemo mimo podatka, da je v času korone za uspešno razkuževanje potrebno uporabiti najmanj 60-odstotni alkohol, ki zanesljivo in učinkovito razgradi maščobno ovojnico virusa.

!Vendar pozor!

Čistilna sredstva ter alkohol poleg uničenja mikrobov odstranijo tudi hidro-lipidni plašč (tj. kožno bariero) na koži, ki zagotavlja primarno obrambno linijo pred patogeni, UV svetlobo, kemikalijami in mehanskimi poškodbami.

Poškodbe kožne bariere (op. p. poškodovani hidro-lipidni plašč) pa se kaže v suhi, dehidrirani koži, ki se lušči in je že na videz razdražena. V najhujšem primeru se na koži pojavijo razpoke, ki bolijo ali celo zakrvavijo.

»Razpokana koža predstavlja nevarnost za naše zdravje, saj je idealno mesto za okužbo.«

Mikrobi lahko vstopijo skozi odprte rane ter povzročijo vnetje na mestu poškodbe in gnojni izcedek. Lahko se pojavi bolečina in draženje.

Kaj lahko storimo?

  1. Omejimo uporabo izdelkov na najnujneše primere (po obisku trgovine, pošte, banke, …)
  2. Mila in razkužila izberemo takšna, ki imajo dodana negovalna sredstva (npr. vlažilne sestavine kot so aloe vera, glicerol,… Preberite članek Zakaj izbrati razkužila ProSeptol)
  3. Po potrebi po uporabi mil in razkužil na kožo nanesemo negovalne izdelke, ki poskrbijo za vzpostavitev ravnovesja kožne bariere (serumi, kreme), ki ne vsebujejo parfumov, barvil,…

 

#razkužilo #milo #suhakoža #razpokanakoža #koža #kožnabariera

 

Deli:

Več objav

Zahtevan logo v skladu z navodili za pridobitev vavčerja za digitalni marketing

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj